Les beques municipals per a estudiants universitaris divideixen l’Ajuntament d’Igualada

201

El ple municipal de dimarts passat va aprovar unes beques per a màsters i postgraus. Les ajudes, amb un import total de 47.000€, es repartiran entre 500 i 800 euros per família, depenent de les notes. Sens dubte, un alleujament per a l’economia de casa, però igualment han ocasionat un veritable terrabastall al consistori igualadí. La raó no és altra que el govern de la ciutat, del PDeCAT, es nega a tirar endavant unes beques obertes, com va fer l’any passat, als estudiants universitaris i de formació professional -no només als de màsters i postgraus- justificant que això no és permès per la llei.

Efectivament, el Ministeri d’Educació prohibeix que un estudiant rebi dues beques amb la “mateixa finalitat”. És a dir, no es poden rebre diners de diferents orígens per “transport” o per “matrícula”. La “trampa” que han fet altres administracions -la pròpia Generalitat però també ajuntaments com Montbui o Vilanova- és que les beques per a universitaris es destinen a motius més genèrics com “la promoció dels estudis superiors al municipi”, per exemple. Sigui com sigui, a Igualada no hi haurà ajuts per als estudiants universitaris, i això ha encès a l’oposició, especialment als partits d’esquerres.

ERC aporta un informe jurídic que desautoritza el govern d’Igualada

Esquerra Republicana va fer dilluns al vespre una roda de premsa en la que va aportar un informe jurídic en el que es desautoritza l’argumentari del govern municipal, tota vegada que afirma “hi ha més alternatives que fan totalment viable poder oferir beques sense entrar en incompatibilitat amb la beca del Ministeri”, i aporta exemples de “beques que es facin per a una altra finalitat, com el foment de la cultura o l’educació”. Igualment ERC aportava una disposició legal de la Generalitat, que governa el PDeCAT, en la que s’autoritzen beques de transport per als alumnes universitaris del Pirineu.

D’aquí que el portaveu Josep Maria Palau qualifiqués dilluns “d’excuses de mal pagador”, els raonaments del govern municipal, que “no donarà beques universitàries pura i simplement perquè no vol. Estem davant d’una qüestió clara de voluntat política, i res més”. Per a Palau el govern de Marc Castells “no té capacitat per identificar els problemes dels igualadins, i la gota que ha fet vessar el vas és no ajudar a les famílies de més de 700 igualadins que han d’anar a estudiar a fora”.

ERC i JERC Igualada van recordar que, a principis del 2015, van proposar, sense èxit posterior, unes bases perquè l’ajuntament d’Igualada oferís beques transport pel 80% dels joves igualadins que  cursen estudis postobligatoris fora d’Igualada, d’entre 183€ i 916€ depenent de la renda familiar. El govern municipal actual va accedir a dotar l’any passat, de 13.000€ del pressupost a beques, però aquest any no ha volgut repetir la iniciativa.

Des de les Joventuts d’ERC, per boca del seu portaveu local David Prat, s’afegia que “hi ha una línia de premis de 1000€ als 10 estudiants d’Igualada que treuen millors notes, obviant que aquests ja tenen moltes ajudes de pràcticament totes les universitats, de la Generalitat, del Ministeri i d’entitats privades”. Les JERC asseguren que “aquells estudiants que treballen i estudien potser no treuen les millors notes, però el seu esforç és immens. Qui els ajuda a ells?”.

La CUP ho veu bé però vol que s’apliquin criteris de renda

Més a l’esquerra d’ERC, la CUP ha afirmat que “celebra” els ajuts municipals, però “lamenta la manca de barems de renda per atorgar-los” i demana que es mantinguin les beques universitàries que es van fer l’any passat.

Els cupaires varen explicar durant el ple que “no trobem bé que cada estudiant de màster o postgrau rebi entre 500 i 800 euros en funció dels crèdits matriculats però no es tingui en compte la capacitat econòmica de la seva unitat familiar”.

La CUP tampoc està d’acord amb el que anomena “premis a l’excel·lència”, una nova iniciativa que “serà aprovada per decret d’alcaldia properament”, dotada amb 40.000€ per repartir entre 40 premis, adreçada als estudiants que obtinguin les millors qualificacions en la Selectivitat, FP de grau mitjà i superior, o estudis universitaris. La CUP considera aquesta iniciativa com “absolutament prescindible, es premia amb 1.000€ a qui ja li van bé els estudis” i recorda que en els resultats acadèmics “hi concorren molts altres condicionants socioeconòmics al marge de l’esforç que els estudiants facin”. Per als dos regidors de la CUP, que van votar en contra de la iniciativa, caldria “pensar en altres maneres d’incentivar i millorar el nivell educatiu de tota la població amb mesures més serioses i menys encaminades a que l’alcalde es pugui fer fotos repartint premis i diners entre 40 estudiants cada any”.

PDeCAT: “es tracta d’una aposta pel talent” i demana “no fer demagògia”

Per al govern del PDeCAT, “aquesta és una de les primeres  mesures d’ajuts als estudiants per aquest any 2017  acordades amb el grup municipal de Socialistes d’Igualada, ja que també durant aquest any, s’obrirà convocatòria per premis d’excel·lència i reconeixements acadèmics per universitaris i formació professional”. El  govern municipal recorda que el Ministeri d’Educació i la Generalitat ja promouen beques, i “aquest fet, fa que els ajuntaments que volen donar ajuts als seus estudiants, hagin de tenir en compte el règim d’incompatibilitats, ja que sinó es podria posar en risc els ajuts que perceben els joves d’aquestes dues administracions”. Amb aquests ajuts aprovats ara “s’aposta pel talent dels joves, per facilitar-los eines que els permeti especialitzar-se amb postgraus i màsters, així com vol seguir apostant per premiar l’excel·lència i reconeixement acadèmic, tant universitari com de formació professional”.

El  govern explica que per a tirar endavant aquesta iniciativa s’han tingut en compte altres ajuntaments, i “s’ha detectat que alguns municipis  han deixat de donar aquests ajuts per aquestes incompatibilitats.  Altres ajuntaments  han hagut d’incorporar requisits per no ser incompatibles”, amb la qual cosa l’equip de Marc Castells “demana  a alguns grups de l’oposició que deixi den fer demagògia en  temes tan sensibles com la renda de les famílies i la formació dels joves. Cal ser molt rigorosos i oferir oportunitats als joves”.

Jordi Puiggròs