Avui és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama
A

19 d'octubre de 2017

El càncer de mama és una malaltia que afecta a la glàndula mamària i que, igual que en els altres tipus de càncer, s’origina quan les cèl·lules comencen a dividir-se o reproduir-se més del necessari i de manera incontrolada, creant així una massa de teixit anomenada tumor. Pot aparèixer en diferents parts d’aquesta glàndula.

És el tumor més freqüent en la dona a Catalunya, representant el 30% de tots els tumors. En les dones de 50 a 65 anys és on hi ha el major nombre de casos de la malaltia.

La majoria dels càncers de mama, el 70%, apareixen esporàdicament, la resta s’atribueixen entre un 15-20% a casos d’agregació familiar i entre un 5-10% es consideren hereditaris. Es considera agregació familiar, quan hi ha diversos casos en una mateixa família sense que hi hagi mutació genètica o al menys que s’hagi pogut detectar amb les tècniques disponibles actuals. D’altra banda, es considera un càncer hereditari el que apareix en aquelles persones que presenten una mutació genètica en uns gens (BRCA1i BRCA2) que presenten una important susceptibilitat al càncer de mama.

FACTORS DE RISC

  • Edat: a partir dels 50 anys és més freqüent

  • Antecedents familiars: quan la dona té un familiar de primer grau (mare, germana, filla), que ha passat un càncer de mama o n’hi ha més d’un a la família, el risc augmenta

  • Inici de la menstruació abans dels 12 anys

  • Menopausa després dels 55 anys

  • Edat del primer part per sobre els 30 anys o no haver tingut fills

  • Antecedents personals de càncer de mama

  • Alteracions mamàries benignes (no canceroses)

  • Tractament hormonal durant la menopausa

SÍMPTOMES

  • Aparició d’una massa a la mama que no hi havia abans

  • Aparició d’una massa a l’aixella

  • Canvi de la mida habitual d’alguna de les mames

  • Irregularitat en el contorn de la mama

  • Alteració de la pell de la mama (canvi de color, pell de taronja, llaga…)

  • Canvis en el mugró (retracció, secreció…)

  • Menys mobilitat d’una de les mames a l’aixecar els braços.

Com tots els càncers, és molt important la prevenció primària, per tant, cal mantenir un estil de vida saludable (evitar consum excessiu d’alcohol, tabac, l’excés de pes (sobretot durant la menopausa), evitar el consum excessiu de greixos (sobretot d’origen animal)…

El Departament de Salut porta a terme el Programa de detecció precoç de càncer de mama, que ofereix a totes les dones de Catalunya, que tenen entre 50 i 69 anys, la possibilitat de fer-se una mamografia gratuïta cada 2 anys amb la màxima qualitat tècnica i professional.

El diagnòstic del tumor en fase inicial és fonamental per obtenir bons resultats i ara per ara la mamografia és l’única eina vàlida per fer un bon diagnòstic.

El programa de cribratge o detecció precoç, permet detectar amb una mamografia (radiografia de les mames), tumors tan petits que fins i tot no són palpables. Aquest cribratge a la població ens permet fer una prevenció secundària

A l’Anoia, es va iniciar l’any 2001 amb una progressió constant en el nombre de mamografies fetes i una adherència cada vegada més gran al programa. Les mamografies es fan a l’Hospital d’Igualada. L’Oficina Tècnica de Cribratge envia una carta on es concreta una data de visita per fer-se la prova.

S’ha de tenir en compte que quan abans es diagnostiqui el càncer de mama millor, ja que així es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients.

Per tant, la prevenció primària (estil de vida saludable) i la secundària (autoexploració mamària i mamografia), són bàsiques.

Servei d’Atenció Primària Anoia

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta