Un article de
Veuanoia

Avui comença la Festa Major d’Igualada amb prop de 150 activitats per a totes les edats
A

19 d'agost de 2018

Igualada inaugura avui la seva Festa Major, amb un variat programa d’activitats, i unes 150 propostes per a tots els públics. El conjunt d’actes, coordinats des del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament en col·laboració amb nombroses entitats locals, inclouen concerts, alternatives per a tota la família, cercaviles i activitats tradicionals, esports, representacions teatrals, exposicions, cinema a la fresca, visites guiades, conferències i un llarg etcètera.

Segons ha volgut destacar el regidor de Promoció Cultural de l’Ajuntament, Pere Camps, “Igualada ha de sentir-se molt orgullosa i ser conscient de la potència cultural i festiva que té i que, coincidint amb la Festa Major, arriba a la seva màxima expressió gràcies a l’esforç conjunt d’entitats, ciutadania i consistori”. El regidor ha volgut agrair també la implicació dels patrocinadors i col·laboradors de la festa, que són Petromiralles, Aigua de Rigat, M. Piqué Corredoria Tècnica d’Assegurances i Gràfiques Lluc.

El programa/es ja és a totes les llars

El programa de mà tindrà una tirada de més de vint mil exemplars i es repartirà a totes les llars. També es podrà recollir a l’edifici central de l’Ajuntament, a la Biblioteca Central i al Punt d’Informació Cultural i Turística, o bé consultar-lo en format digital al web. Es dona el cas, però, que aquest any hi ha tres programes: a més de l’oficial editat per l’Ajuntament, també n’hi ha un altre dels actes de La Coll@nada, i un altre de la Festhi, amb articles propis i el detall de les activitats que organitza. Una situació que recorda els primers anys de la “Festa Major Alternativa”, que va ser també orígen de part del model de l’actual Festa Major.

Pregó i actes institucionals

Aquest any, Creu Roja Anoia serà la portadora del Penó de la Ciutat durant la Processó del Sant, el 24 d’agost, coincidint amb el 75è aniversari de l’entitat. El tradicional pregó durà per títol Pregroc i es podrà veure, com també és habitual, dijous al vespre a la Plaça de l’Ajuntament.

La conferència institucional, que tindrà lloc la tarda de dimecres al Saló de Sessions de l’Ajuntament, la protagonitzaran Feliu Formosa i Joan Sellent i portarà per títol Els camins de la paraula. A més, l’Estampa del Sant, en aquesta ocasió, ha estat elaborada pel fotògraf autodidacte Carles Aguilera i mostra la imatge barroca de plata de Sant Bartomeu Apòstol que forma part de la col·lecció d’art sacre Fulgentia, que es pot visitar a la Basílica de Santa Maria.

Tradició, cercaviles i castells

Destacarà molt especialment l’estrena dels Petits Gegants de la Ciutat, dues rèpliques dels Gegants de la Ciutat, que enguany celebren 75 anys, i que podran ser portades per la canalla en les cercaviles i altres esdeveniments.

El capítol de les estrenes el completen les noves saques del Ball de Sant Miquel i els Diables i també la nova casaca del Llucifer d’aquesta colla, el nou vestuari de la Salero i la Salereta i, finalment, el Ball de Gitanes d’Igualada, de nova creació i inspirat en els balls de gitanes que són ben característics de les àrees del Penedès i del Camp de Tarragona.

El diumenge, dia 26 d’agost, tindrà lloc l’Exhibició Castellera de Festa Major, amb la participació dels Moixiganguers d’Igualada, els Xiquets de Reus i la Colla Jove Xiquets de Valls.

Una àmplia proposta musical

Com ha avançat Pere Camps, la música serà novament un dels plats forts de la festa, ja que hi haurà una quarantena d’actuacions i concerts. El més destacat serà el dels Txarango, que actuaran al Parc Central la nit del divendres juntament amb els Terratombats, en una cita que preveu congregar un públic molt nombrós.

L’oferta en aquest àmbit, però, vol arribar a tots els públics i també es podrà gaudir, entre altres, de Marina Rossell recordant Moustaki, de la festa jove del Va Parir Tour de Ràdio Flaixbac, de l’Igualada Rock City, del RRRREC Festival –amb Mazoni, Montefusco i Núria Graham, entre altres–, del flamenc de Sánchez-Molina, de les havaneres de les Anxovetes, de la Cobla Principal de la Bisbal, del grup tribut a Maná anomenat La Loca Histeria i, evidentment, de tota la música en viu de l’Espai Barraques i també de la Revetlla Popular de les Places de diumenge a la nit.

L’espectacle piromusical, després de la bona acollida que va tenir l’any passat, repeteix escenari i tindrà lloc al Parc Central de l’Avinguda Catalunya per a posar, dilluns dia 27 a la nit, el punt i final a la celebració.

Esport, lleure i atraccions

La Festa Major 2018 aplegarà fins a setze competicions esportives, destacant el futbol, els escacs, el tennis taula, la petanca, les bitlles catalanes, el golf, l’orientació o la petanca.
L’associació juvenil Coll@nada convidarà a participar en les seves clàssiques propostes esbojarrades, com l’Operació Cigró, la Baixada d’Andròmines, els Jocs Bèsties, la Cursa de la Síndria, l’Igualadí de Ferro o el Fes-ta el Dinar. L’entitat juvenil, precisament, concentrarà en aquesta ocasió bona part de les seves activitats, ja des del primer dia, a la Plaça Pius XII.

Les Barraques, mentrestant, tornaran a situar-se al Rec, davant del Museu de la Pell, i a l’Avinguda Catalunya, a tocar del carrer França, s’hi instal·larà novament la fira d’atraccions, que romandrà oberta entre el divendres i el dilluns.

Programació teatral i cultural

Bruno Oro portarà Immortal al Teatre Municipal l’Ateneu, que també acollirà dues representacions de L’habitació de Verònica, de la Cia. Teatre per Tu. De la seva banda, el Teatre de l’Aurora, farà una proposta de microteatre amb Xiques, donant protagonisme a artistes locals i comarcals. Cal destacar també els espectacles familiars: Los Excéntricos, el Teatre Arrossegat de Catalunya, el Pati de Jocs i els Jocs d’Aigua, coordinats per la Xarxa d’Igualada i també l’espectacle Nàufrags, que es durà a terme a la Plaça Pius XII el diumenge.

Set exposicions

A banda, hi haurà un total de set exposicions en diferents espais, destacant per exemple la d’homenatge a Josep Ramon i Gumà, les de Josep Guinovart i Antoni Jorba, la que repassarà els deu anys dels trabucaires o la mostra fotogràfica Quan l’esport era un divertiment. L’apartat de les visites guiades, que tan bona acollida ha tingut en les darreres edicions, convidarà enguany a passejar per l’interior de l’antic hospital d’Igualada i també per l’antic convent de les germanes Josefines.

El Parc Central serà, a més, escenari d’una vetllada de cinema familiar sota els estels: el dimarts a la nit s’hi podrà veure el film Gru 3, el meu dolent preferit. I, encara pel que fa a les opcions per a gaudir en família amb els més petits, hi haurà sessions de contes a la Biblioteca Central o tallers de manualitats al Museu de la Pell.

El cartell, obra dels alumnes de la Gaspar Camps

La responsabilitat d’elaborar el cartell de la festa ha recaigut, per segon any consecutiu, en l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps. El passat mes de juny, a l’Adoberia Bella, es va dur a terme un workshop que va comptar amb la participació del dissenyador barceloní Enric Jardí i en què van prendre part una vintena d’alumnes.
D’aquesta jornada de treball va sorgir el disseny del cartell d’enguany, obra del jove Adrián Haro, que dona el protagonisme a la imatgeria festiva local i a les persones que li donen vida. Un disseny que representa, alhora, la tradició i la festa i que vol recordar el fonamental paper que juguen les persones i entitats alhora de fer possible la Festa Major.

Accessibilitat, civisme i responsabilitat

L’Ajuntament apostarà novament per oferir una Festa Major accessible per a totes aquelles persones que tinguin dificultats de mobilitat i, amb aquest objectiu, hi haurà espais reservats en vuit activitats destacades, de manera que aquestes en puguin gaudir en primera fila.
Finalment, des de les regidories de Promoció Cultural i d’Entorn Comunitari es vol recordar la importància d’un consum responsable d’alcohol i els riscos del consum de drogues, així com incidir en la importància de la seguretat i la prevenció de les agressions sexistes als espais d’oci. També es recorda la importància de mantenir la ciutat neta, de no malmetre el mobiliari urbà, de respectar el descans dels veïns durant la nit i de mantenir la màxima precaució en els correfocs i cercaviles.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que amb la nova normativa de lloguers s'abaixaran notablement els preus de la Conca?