Associació Per la Conca: “Cal una estratègia compartida sobre quina Conca volem”
A

17 de febrer de 2019

El passat novembre, va néixer “Per la Conca”, una nova entitat que es proposa “defensar i posar en valor el patrimoni natural i cultural de la Conca d’Òdena”. De moment, el primer objectiu és aturar el desenvolupament del polígon industrial de Can Morera, a Òdena, però també hi ha d’altres camps d’acció, articulats a l’entorn de “propostes de dinamització dels espais fluvials, agraris i forestals”.

Quina necessitat us ha impulsat a crear aquest col·lectiu?
Per una banda, la voluntat compartida de treballar per posar en valor el patrimoni natural i cultural de la Conca d’Òdena, i de dinamitzar el territori a partir dels seus valors agrícoles, forestals i paisatgístics. Per altra banda, naixem també per donar resposta al fet que no hi ha una planificació territorial equilibrada i consensuada i que, com a conseqüència, apareixen propostes sense cap mena de sentit, com el macropolígon de Can Morera.

Noteu que les forces polítiques dels municipis de la Conca no estan fent bé la seva feina, en relació als temes que defenseu?
No. Els partits polítics amb responsabilitat de poder no han consensuat ni explicat per quin model territorial treballen. Molt probablement perquè no en tenen; no saben cap a on ha d’anar la Conca a mitjà i llarg termini. Tampoc no hi ha hagut mai un debat ampli, que inclogués al conjunt de la ciutadania, sobre el futur d’aquest territori. En absència d’una estratègia compartida entre els partits polítics i la societat civil dels diferents municipis, acaben fent-se actuacions sobre la marxa, de mirada curta, on s’imposen els interessos particulars de qui té més capacitat d’influència.

Sou la continuació del moviment popular que va protagonitzar la Plataforma per la Retirada del Pla Director de la Conca?
Per la Conca integra a algunes de les persones que van participar a l’antiga Plataforma, però el gruix del col·lectiu és gent nova, dels diversos municipis de la Conca. Ens uneix la preocupació pel futur del nostre territori i les ganes de treballar perquè sigui un espai viu i dinàmic.

Un dels assumptes amb els que us mostreu més clars és en la postura contrària al polígon de Can Morera. Per què, si els set ajuntaments de la Conca s’hi van mostrar d’acord fa només un parell d’anys davant el conseller Rull?
Perquè és un projecte que condiciona el futur de la Conca i, per tant, és imprescindible debatre’l amb la ciutadania. Creiem que res no justifica tirar endavant un macropolígon industrial sense oferir informació detallada ni habilitar cap mena de participació pública, per molt que hi hagi l’acord circumstancial dels alcaldes de la zona. A més, les dades indiquen que hi ha superfície industrial en excés a la Conca i no cal crear-ne de nova. Fins i tot en cas que sí que calgués (cosa que ningú ha argumentat de forma detallada), creiem que hi hauria espais més adequats per acollir creixements urbanístics que no la zona de Can Morera.

Estaríeu d’acord amb una consulta/referèndum a la Conca sobre aquest polígon en concret?
El que ens sembla imprescindible és que hi hagi un procés de diàleg i que es posin tots els arguments sobre la taula. Si això es dóna, una consulta pot ajudar a prendre una decisió sobre aquest tema en concret. Ara bé, mentre no es planifiqui adequadament el territori, no deixarem de trobar-nos amb casos semblants; un referèndum per si sol no és suficient.

Fins on esteu disposats a arribar? Us plantegeu accions de protesta al carrer?
Fins on calgui. D’una banda, ja ens hem reunit amb un equip d’assessoria legal per si cal presentar al·legacions i recursos, i properament anunciarem una agenda d’actes per donar a conèixer el cas abans de les eleccions municipals. D’una altra, ens estem reunint amb partits polítics, sindicats i altres actors clau del territori per tal d’intercanviar informacions i opinions. També ens hem reunit amb el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i tenim la voluntat de seguir dialogant a nivell de Generalitat per tal d’aturar aquest projecte.

És obvi que tard o d’hora la Conca creixerà, tant des del punt de vista econòmic com residencial. Cap on i de quina manera ha de fer-ho?
No sabem si és tan obvi… però tant de bo sigui així. Per una banda, creiem que és imprescindible dotar-nos d’una estratègia compartida i consensuada sobre quin model de territori volem. Per altra banda, aquest model ha de ser equilibrat, és a dir, ha d’integrar tot tipus de necessitats: industrials, d’ocupació, residencials… però també les del sector agrari i el medi natural, imprescindibles per garantir la sostenibilitat del territori.

Hi ha qui creu que sou un moviment anticapitalista i que no voleu una Conca industrial? És així?
La Conca és industrial i no hem de renunciar que ho sigui, ja que es tracta d’un sector econòmic imprescindible. Però creiem que també pot ser i ha de ser rural. A l’hora d’atreure inversions, no tot s’hi val: sí que volem indústria, però que sigui de qualitat, innovadora, sostenible. No té sentit perdre els valors positius del nostre entorn per quedar-nos amb les activitats industrials més extensives, amb més impacte ambiental i de menys valor afegit. No volem esdevenir el pati del darrere de l’àrea metropolitana.

Més enllà del polígon, hi ha també d’altres propostes, especialment de caire mediambiental. No es defensen, en general, els espais agraris i naturals del nostre territori?
El cas del macropolígon de Can Morera és un clar exemple que no. La sostenibilitat i la protecció del medi natural estan molt implantades a nivell de discurs, però a l’hora de prendre decisions importants no solen tenir-se en compte. Tanmateix, existeixen nombroses entitats i algunes iniciatives públiques que apunten en aquesta direcció. Des de Per la Conca volem sumar-nos-hi, aportant el nostre granet de sorra per un territori equilibrat i amb futur.

Jordi Puiggròs

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que amb la nova normativa de lloguers s'abaixaran notablement els preus de la Conca?