Ass Petits Viticultors Conca Òdena: “L’Anoia havia tingut una producció de vi comparable amb el Bages i el Penedès
A

2 de desembre de 2018

Aquesta és la segona edició de la Festa del Vi Novell d’Òdena. Quina és la valoració que es fa de la primera?

Molt favorable, una resposta de la gent que d’alguna manera ens va desbordar, sobretot pel que fa al menjar, cosa que en la segona convocatòria solucionarem en escreix.

I les expectatives de cara a aquesta segona edició?

Pensem que vindrà mes gent que la primera edició amb ganes de tastar els nostres vins novells. Ja ens comencen a conèixer i tenim seguidors incondicionals que portaran els seus amics. El boca a boca continua funcionant.

Com funciona la Festa? Quan es fa?

Com l’any passat es farà en un local fantàstic “El Local del Barri de Xauxa”, els vinaters que ho desitgin, presentaran els seus vins nous, acabats d’elaborar. La gent recollirà una copa de l’associació i podrà tastar qualsevol vi al preu d’un “xauxet”, un bitllet bescanviat al mateix local, corresponent a 1 €. Cada productor defensarà el seu vi, informant de les característiques, procedència, etc.

Per poder beure s’ha de poder menjar, per tant hi haurà una barra carregada de “pinxos”.

Es fa el dia 14 de desembre, a partir de les 20 hores.

Hi ha només productors de la Conca d’Òdena, del conjunt de la comarca o també d’altres comarques?

En general els productors són de la Conca d’ Òdena, i els vins també, tot hi que hi pot haver algun vi elaborat a partir de raïm procedent de zones de la comarca o d’altres comarques. Pensem que la Conca d’ Òdena havia sigut una potencia vitivinícola Catalunya, comparada amb el Penedès o el Bages, però la realitat actual no té res a veure i amb anys dolents s’ha de recorre a vinyes foranies.

Quants expositors teniu previst que vinguin en aquesta edició?

Encara no ho sabem amb exactitud, dimarts que ve tenim una reunió per acabar-ho de decidir.

La tradició vitícola de l’Anoia no és molt coneguda. N’hi ha històricament?

El nostre àmbit de treball és la Conca d’Òdena, que es denominació d’origen Catalunya, en canvi d’altres poblacions de l’Anoia són denominació d’origen Penedès (Vallbona, Piera Masquefa, Santa Maria de Miralles, la Llacuna), aquests municipis de l’Anoia ja tenen un percentatge de vinya molt elevat. Podríem dir que hi han les tres Anoies, l’Alta Anoia on domina el cereal, l’Anoia Central o Conca d’Òdena on hi han petites taques de vinya testimonials i l’Anoia Oriental amb vinya abundant degut a la proximitat del Penedès.

L’Anoia havia sigut una de les comarques on es produïa mes vi de Catalunya, comparable amb el Bages i el Penedès. Degut a la industrialització, bàsicament: tèxtil, curtits i paper, s’abandona la vinya de la Conca per d’incertesa de la climatologia i la seguretat del sou periòdic que rep l’obrer, fins llavors pagès.

Com són els vins anoiencs?

L’Anoia té diferents microclimes que conformen la personalitat dels vins, no és el mateix un vi produït a la Llacuna que a Masquefa o a Òdena, temperatures, boires matinals, alçaria o la marinada, donen un caràcter diferent al vi de cada zona, això sense tenir en compte la varietat del raïm o l’antiguitat de la vinya, pensem que hi han membres de l’associació que cuiden vinyes que tenen més de cent anys.

Els vins de la Conca d’ Òdena en general són potents, de més graduació, esquerps, sobretot per la varietat Sumoll.

És clar que el tema del vi és complex i dependrà molt de la forma com s’elabora. 

Destaquen els produïts a la frontera amb el Penedès? El Celler Mas dels Clavers, per exemple, ha col·locat sis vins a la Guia de Vins de Catalunya, que en destaca els millors del país… 

Mas dels Clavers han jugat fort i han tret uns bons vins, ben elaborats i amb una bona promoció, també Can Feixes fa molts anys que tenen un bon producte.

De tota manera a la Conca, modestament els últims anys, traiem uns vins prou dignes que no tenen res a envejar a la majoria de comercials. Els vins que elaborem tenen un valor afegit: no porten additius per “arreglar el vi” i amb una quantitat molt baixa de sulfits.   

La Festa l’organitzeu des de l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena. Quan es funda aquesta associació?

Oficialment es funda l’agost de 2014, però ja feia uns anys que ens trobàvem uns quants romàntics, al menys un cop a l’any en un sopar, on tastàvem els nostres vins. Cada any érem més i les trobades eren més freqüents i d’una forma natural vàrem decidir crear una entitat jurídica, per tal de fer alguna cosa més.

Quin és el seu objectiu? Entenc que va més enllà de l’organització de la Festa del Vi Novell, oi?

L’objectiu principal és que la Conca D’ Òdena tingui un pes específic dintre el mon vitivinícola a Catalunya.

En els nostres estatuts ja consten uns punts bastant ambiciosos:

Fer un cens de vinyes existents a la Conca; Estudiar i potenciar les varietats autòctones, com poden ser el Sumoll o el Carregarucs; Protegir les vinyes velles evitant que les arrenquin; Promoure la col·laboració entre els petits viticultors que hi ha a l’àrea geogràfica de la Conca d’Òdena; Regularitzar les vinyes dels associats; Actuar d’interlocutor davant de les administracions públiques; Promoure la formació dels associats; Promoure les bones pràctiques a la vinya, respectant el medi ambient, evitant herbicides i els tractament sistèmics…

Per suposat oferir uns bons vins, sense additius, amb pocs sulfits, Intentant extreure la personalitat de cada varietat i tros de terra secanera de la Conca.

Què es pot fer per promocionar més els vins d’aquí?

Amb la Festa del vi Novell del 14 de desembre ja ho estem fent, però no n’hi ha prou, hem de pujar un esgraó més, legalitzant amb número de registre els vins, amb etiquetes suggestives i atractives, que plasmin la personalitat del vi, el seu origen, remarcant que és de la Conca d’ Òdena i oferir-lo els establiments de proximitat.

Es tracta de treure vins diferents, ben fets. Si la gent hi creu, tot el demés ve sol, qui sap si d’aquí pocs anys tenim una bona puntuació Parker o estem a la Guia de Vins de Catalunya.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta