Artur Mas inaugura la nova seu, a l’Adoberia Bella, de l’Igualada Leather Cluster Barcelona

115

leather_cluster_03.jpg

El president de la Generalitat de Catalunya en funcions, Artur Mas, ha inaugurat aquest dimecres, 18 de novembre, la seu de l’Igualada Leather Cluster Barcelona, el clúster d’indústries adoberes productores de pell de qualitat a la capital de l’Anoia. Des d’aquest mes de novembre de 2015, l’Adoberia Bella, al barri del Rec d’Igualada, acollirà, al seu primer pis, la seu i showroom d’un dels gremis locals més simbòlics.

A l’acte inaugural hi han assistit, al costat del president de la Generalitat, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, el president del Gremi de Blanquers d’Igualada, Xavier Badia, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, la diputada al Parlament de Catalunya, Maria Senserrich, el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, regidors de l’Ajuntament d’Igualada, alcaldes de municipis de la comarca, representants de l’àmbit empresarial, econòmic i universitari locals. També els arquitectes i l’equip tècnic responsables del projecte de rehabilitació.

Artur Mas ha assegurat que “els adobers d’Igualada són l’exemple que desmenteix la idea que els sectors amb més tradició no tenen futur; aquelles coses amb arrels profundes no estan condemnades a ser antigues o a ser un record, poden donar nous brots i nous fruits, i aquest és el cas de la pell d’Igualada”. Ha afegit que “aquest sector ha aconseguit combinar la força industrial amb la formació, la recerca i la innovació i amb un compromís exemplar de respecte amb el medi ambient i la sostenibilitat; tres apostes que defineixen molt bé la manera de fer del nostre país”.

De la seva banda, Marc Castells ha recordat que “els igualadins som pioners en moltes coses i les sabem fer bé i, perquè ens hem proposat dotar d’un abast mundial la nostra pell, treballem de la mà del gremi i altres agents implicats, per a consolidar-nos com el gran referent de la indústria adobera”. L’alcalde ha apuntat també que “la rehabilitada Adoberia Bella és un exemple de recuperació patrimonial al barri del Rec; aquest és un edifici que, de la mateixa manera que el Museu de la Pell és testimoni del nostre passat, serà ser un exemple per al nostre futur”. Xavier Badia, finalment, ha apuntat que “la nova seu del clúster ens ajuda a reforçar el microclima òptim per a seguir guanyant competitivitat i contribuir a la reindustrialització de l’Anoia”.

El conjunt arquitectònic objecte de la recent restauració el formen dos edificis bessons, les adoberies J. Bella i Bernades, amb una façana davantera al carrer del Rec i una façana posterior al pati del Museu de la Pell d’Igualada. Es tracta de dues estructures de propietat municipal, adquirits respectivament els anys 2013 i 2007, de tres plantes i amb una superfície total de 1.060 metres quadrats. El primer edifici es va començar a aixecar a finals del segle XIX i, amb successives ampliacions es va constituir, a començament del segle XX, el conjunt que avui es pot apreciar. Obeeixen a una tipologia típica d’adoberia pròpia del barri del Rec, amb arquitectura modesta i responent més als criteris funcionals que exigia aleshores la seva activitat industrial, que no pas a criteris estètics.