Arrenca la 17a edició del Zoom Festival

22

La 17a edició del Zoom Festival va donar el tret de sortida ahir dimarts al vespre al Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada amb l’estrena de la pel·lícula Èxode (2019), de Román Parrado i coproduïda per Televisió de Catalunya (TVC) i Set Màgic Audiovisual. Amb aquesta projecció, arrencava el Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, que mostrarà al llarg de la setmana més d’una trentena de pel·lícules i programes de televisió i on cinquanta produccions competeixen per endur-se els Premis Zoom en les diverses categories.

Els directors del festival, Jordi Comellas i Anna Cervera, van donar la benvinguda al públic que omplia el teatre per gaudir d’aquesta primera pel·lícula del Zoom Festival. Anna Cervera va explicar que el Festival “es posiciona com plataforma que aposta per les produccions que no s’estrenen al cinema, sinó per a la televisió o per internet i que es consumeix des de qualsevol dispositiu electrònic”. Per la seva banda, Jordi Comellas va destacar que “el Zoom dona valor amb la Secció Oficial a concurs i els premis Zoom, però també aposta pel descobriment del talent, la formació i la indústria”.

En representació de l’Ajuntament d’Igualada, el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals, Pere Camps, va explicar que el Zoom Festival tindrà “un pes enorme en la candidatura perquè Igualada sigui Capital de la Cultura Catalana 2022”, i va afegir que el Zoom és un dels festivals culturals amb més ressò internacional de la ciutat.

Els assistents a l’acte inaugural del Zoom Festival van poder gaudir de la presència de bona part del repartiment de la pel·lícula inaugural. Els actors Marcel Borràs, Joan Amargos i Òscar Muñoz i les actrius Marta Aguilar i Roser Tàpies van presentar el film ambientat a l’Espanya de la Guerra Civil, l’any 1938, on s’explica la fugida massiva cap a França després de la derrota de l’exèrcit republicà a la batalla de l’Ebre. Enmig d’aquest context, té lloc la història d’amor del Guillem i la Maria, els protagonistes de la pel·lícula, que juntament amb l’Antoni, un soldat republicà homosexual que fuig de la repressió feixista i de l’homofòbia del mateix exèrcit roig, formen part del gairebé mig milió de persones que van fugir cap a França per esquivar la repressió franquista. Malauradament la pel·lícula no es va poder veure al complet degut a problemes tècnics i l’organització ha decidit posposar la projecció a diumenge a les 19 h, al Cinema Ateneu d’Igualada.

Al llarg de tota la setmana, els assistents al Zoom Festival podran veure projeccions d’arreu del món a la secció oficial, i també produccions del territori a la secció Zoom Km0. Les Zoom Class a Igualada i Barcelona s’obren a tothom qui vulgui gaudir d’una masterclass sobre formats televisius amb programes de primer nivell de les graelles televisives estatals i internacionals. Podeu consultar el programa complet a zoomfestival.org.

Els influencers Luc Loren i Pau Clavero guanyen el Premi Millor Youtuber i el Premi Millor Instagramer respectivament
En el marc de la inauguració del festival, els codirectors Jordi Comellas i Anna Cervera van anunciar els guanyadors dels Premi Millor Youtuber i Premi Millor Instagramer, els influencers Luc Loren i Pau Clavero, respectivament. Dos guardons que es donen per primera vegada al Zoom Festival amb la voluntat d’incloure-hi les noves tendències en la generació de continguts, que atrauen els més joves. Per això s’ha involucrat al públic jove a través dels centres educatius d’Igualada i Barcelona, per tal que facin una selecció prèvia dels candidats i els votin a través d’un formulari digital per determinar-ne els guanyadors.

Els estudiants de la Facultat de Comunicació de Blanquerna – Universitat Ramon Llull van ser els encarregats d’atorgar el premi al millor canal de Youtube d’Espanya. Una valoració que han fet tenint en compte el contingut audiovisual: edició, relació amb el missatge, factura audiovisual, temàtica i valors humans. Com a guanyador, el youtuber Luc Loren, que serà a la gala de cloenda del Zoom Festival recollint el premi.

Per la seva banda, les escoles Gaspar Camps i IES Joan Mercader d’Igualada han atorgat el premi al millor perfil d’Instagram de l’Estat, que ha estat pel fotògraf influencer Pau Clavero, que també assistirà a la gala d’entrega de premis del festival.