Entrevista a Revoltats.cat, grup organitzador del llaç groc humà

180

Som tots igualadins. Fa cinc anys vam tenir la idea de construir l’Estelada humana més gran que s’havia fet mai, a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada. Va ser tot un èxit i la iniciativa va arribar a molts països del món. Som independentistes i ens estimem Igualada, l’Anoia i Catalunya. Creiem que cal donar un cop de mà als presos polítics i exiliats, i ara ens hem proposat fer el Llaç Groc Humà més gran, al mateix lloc, el proper 15 de juliol. Veniu!

Fa uns dies anunciàveu que, cinc anys després de l’Estelada Humana, ara prepareu un altre repte per al proper 15 de juliol, també amb un caràcter clarament reivindicatiu i independentista, amb la figura d’un llaç groc. Per què?
Amb el repte de l’Estelada Humana va néixer un grup de gent amb la qual hem anat tenint contacte de tant en tant. Abans, alguns ja ens coneixíem, però amb l’Estelada i el pas del temps el grup s’ha anat engruixint. En complir-se cinc anys d’aquell dia ens vam trobar per fer una cerveseta, i tot recordant-ho i mirant papers vam ser conscients de la magnitud del que es va fer. Un per l’altre vam pensar que s’havia d’aprofitar tot aquell capital, i que repetir-ho tampoc costaria tant perquè hi ha molta feina avançada.

En cinc anys han passat moltes coses.
Sí, llavors reivindicàvem la independència, l’anhel de molta gent del país. Era abans de tot. Després hi ha hagut moltes Diades Nacionals importants, el 9N, el referèndum, s’ha declarat la República al Parlament… i després ha vingut una gran repressió. Ara toca reivindicar que encara hi som, i que no ens rendirem. Hem arribat molt lluny i ho rematarem. Hi ha també una part de la societat civil, que podríem representar en els Jordis, o dibuixants, o mestres, cantants, periodistes, alcaldes, que estan patint la repressió i els hem de donar suport. Hem de persistir perquè cada cop ho tenim més a prop.

L’Estelada Humana va servir perquè Igualada perdés la por en mostrar-se públicament en temes polítics? No s’havia fet mai res així.
La societat bullia, nosaltres bullíem. Simplement era una reacció al que s’estava vivint en aquell moment a molts indrets del país. I la idea va sorgir espontàniament, en una conversa entre dos del grup, i a partir d’aquí van anar apareixent més idees. Ara fem el mateix, reivindicar els drets civils més bàsics, d’una forma original. Calia fer-ho, de la mateixa manera que possiblement la propera Diada de l’Onze de Setembre tornarà a ser molt especial, segurament. Tant de bo el que farem el 15 de juliol pugui ser també una mica d’espurna per la Diada. La gent està determinada i no té por. Va donar la cara l’1 d’octubre, el 3, el 10, el 27, el 21 de desembre, i tantes vegades com faci falta.

Ara es multa gent per enganxar cartells de l’1 d’octubre, i en alguns pobles fins i tot per posar llaços grocs…
Cert, i nosaltres volem solidaritzar-nos completament amb les persones que han viscut aquest tipus de repressió, a l’Anoia i a d’altres llocs del país. Estem amb ells, i de fet, l’acte del 15 de juliol també és una manera de fer-ho veure. També amb una sorpresa que viuran tots els que hi siguin presents. Per fortuna, en general a la comarca no s’han viscut actes violents com els que han succeït a Barcelona o a l’àrea metropolitana.

Heu rebut el suport públic de personatges importants, començant pel President Puigdemont.
Estem molt contents. Hi ha molta gent que s’ha fet fotos amb la samarreta per donar-nos suport, i alguns vídeos. Que hi hagi el President Puigdemont és un honor per a nosaltres, i tot un luxe, el cert és que li estem molt, molt agraïts. Hem contactat també amb moltes entitats d’Igualada i comarca, és un procés lent, però en totes hem trobat ganes i il·lusió de col·laborar perquè sigui un èxit.

Heu organitzat tot això amb molt poc temps, i també en queda poquíssim per apuntar-se. El límit és el proper dimecres…
És que no tenim més temps. La clau perquè surti bé tot és l’organització. Tot el treball previ ha de ser perfecte, com un rellotge. Per temes d’infraestructura necessitem tenir tancada tota la participació dues setmanes abans. A més, fer aquest acte més enllà del 15 de juliol era molt arriscat, perquè ja entrem en dies de vacances de molta gent. És molt important que la gent s’apunti de seguida, i això sí, si s’apunten, que vinguin, perquè si algú apuntat no es presenta, no quedarà bé. De moment, aquests dies hem estant venent tiquets a l’Ateneu, i molta gent de la que ha vingut, repeteix de l’Estelada Humana. Inscriviu-vos a www.revoltats.cat o a la llibreria de Cal Rabell.

Serà un acte ràpid, heu avançat.
Sí, entre l’hora que es convoqui la gent, i fins acabar, un parell d’horetes, la idea és que sigui de 9 a 11 del matí. Una vegada estigui tothom a plaça col·locat al seu lloc, en 25 minuts ho tindrem llest. La setmana abans rebran l’hora de convocatòria, quin carrer d’accés tindran, i quina serà la seva posició, quelcom important, perquè cada persona serà com un píxel, i d’aquell lloc no es podrà bellugar.

La inscripció val 12€. Part dels diners es destinaran als presos polítics i exiliats, oi?
Exacte. Concretament, dels dotze euros, un total de 6,05 aniran destinats a l’organització, bàsicament la compra de les dues samarretes i dues gorres que tindrà cada participant, però també l’assegurança, l’ambulància, megafonia… S’ha de dir que hi ha gent que col·labora de forma desinteressada. Els 5,95€ que resten es destinaran com a donatiu a l’Associació Catalana pels Drets Civils, que és l’entitat dels familiars dels presos i exiliats.