Alumnes de l’INS Joan Mercader van d’intercanvi a Montluçon

22

Com ja és habitual, en aquesta època de l’any i per segona vegada, el nostre institut ha realitzat, del 12 al 18 de maig, un intercanvi amb l’escola Lycée Mme-de-Staël, a Montluçon (Alier, Alvèrnia-Roine-Alps), França.

Montluçon es va convertir el passat agost 2017 en la quarta ciutat agermanada amb Igualada, juntament amb Lecco, Guimaraes i Aksakovo. És un municipi d’una dimensió molt similar a Igualada, amb uns 38.000 habitants i està situada prop de Llemotges, al departament de l’Alier i a la regió d’Alvèrnia-Roina-Alps. La travessa el riu Cher, un afluent del riu Loira.

Com Igualada, els seus orígens es remunten a l’Edat Mitjana, concretament al segle XI i, per això, bona part dels seus atractius turístics i patrimonials daten d’aquells segles, com el Castell dels Ducs de Borbó, l’església de Notre-Dame o el seu nucli històric, entre altres.

Tot i que històricament es va distingir per la mineria, el vidre i la siderúrgia, actualment concentra la seva activitat econòmica fonamentalment en les indústries química i electrònica, amb plantes d’empreses destacades com Dunlop o Sagem. Compta també amb una destacada presència d’equipaments culturals i esportius i, en aquest darrer àmbit, el rugbi és precisament un dels esports més seguits i practicats a la vila.

La nostra llarga experiència organitzant aquests intercanvis ens fa poder afirmar sense cap mena de dubte el benefici que suposen aquest tipus d’activitats, no només a nivell acadèmic sinó també a nivell de desenvolupament personal dels alumnes. Aquest viatge ha estat una experiència magnífica i una excel·lent oportunitat de conèixer una altra realitat cultural i, a la vegada, de fer ús en la vida quotidiana de la llengua francesa.

Durant la setmana de l’intercanvi hi ha hagut tot un seguit d’activitats que han compaginat l’assistència a algunes classes amb altres activitats lúdiques, de coneixement entre els participants a l’intercanvi i de descoberta de la ciutat i l’entorn.

Els nostres alumnes han estat acollits en famílies franceses que tenen fills d’edats similars. Vam fer excursions tots plegats: vam conèixer les boniques ciutats de Bourges i Vichy, però sens dubte les excursions “estrella” van ser la visita al circuit d’aventura entre els arbres a Echassières i el parc Vulcania.

També vàrem gaudir d’una trobada esportiva de tarda amb els companys francesos i, a l’Espai Montluçon Jeunesse, hi va haver una trobada amb joves francesos: descoberta d’ambdues cultures, llengua, gastronomia, música…

I per acomiadar-nos ens van preparar un petit sopar de tast on vàrem poder degustar les delícies gastronòmiques de la regió i escoltar la música que agrada al nostres joves.

Sens dubte, ha estat una experiència inoblidable per a tots nosaltres; per a conèixer una altra cultura, per a practicar llengües estrangeres i per a establir lligams d’amistat que molt sovint acaben convertint-se en veritables amistats.

Ara caldrà esperar el curs vinent per a retrobar-nos. Ja en tenim ganes!

Mònica Delgado i Marta Mercadé