Alerta: baixa dràsticament el nombre de dones que es fan una mamografia

341

El Programa de detecció precoç de càncer de mama impulsat pel Departament de Salut i en aquest cas concret, a l’oficina de Cribratge situada a l’Hospital d’Igualada, ha detectat una important davallada en la participació.

Aquest programa, gestionat per l’Hospital d’Igualada des de l’any 2007, va assolir uns índexs de participació de fins al 88%, disminuint el 2014 al 77%. A més, hi ha prop d’un 15% de dones que es conviden a fer-se una mamografia gratuïta a la qual no acudeixen.

mamografies cancer - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.CatEl càncer de mama és el més freqüent entre les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. La majoria de casos solen donar-se per sobre dels 50 anys, ja que és una malaltia poc comú abans de la menopausa. El programa de cribratge o detecció precoç permet detectar, amb una mamografia (radiografia de les mames), tumors tan petits que inclús no són palpables. No és recomanable que l’únic mètode de detecció precoç sigui l’autoexploració de les mames.

Quan abans es diagnostiqui el càncer de mama millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients.

Es calcula que en els darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i un 35%. La supervivència després de cinc anys de la detecció de la malaltia en estats inicials se situa al voltant del 85%.

Totes les dones entre 50 i 69 anys d’edat
Totes les dones entre 50 i 69 anys reben una carta en què s’invita a participar en el Programa Precoç de Càncer de Mama. En aquesta carta es detalla el dia, l’hora i el lloc per a realitzar la prova. Si aquest dia i hora no va bé, la senyora pot telefonar a l’oficina d’Igualada (tel. 93 807 55 50) i gestionar el canvi com més li convingui. És important també, en el cas que la senyora ja es faci habitualment mamografies en algun altre centre, es posi en contacte amb l’oficina per fer-ho constar. I al contrari, si una dona amb aquesta franja d’edat viu a l’Anoia i no ha rebut mai una carta de l’Oficina de Cribratge de Càncer de Mama, també és important notificar-ho, doncs poden haver errors en les dades registrades com el domicili.

Resultats al mateix domicili si no hi ha cap anomalia
Al cap d’uns dies d’haver realitzat la prova, si no es detecta cap anomalia, la dona rebrà els resultats al seu domicili. Si pel contrari, es detecta alguna alteració, els professionals es posaran en contacte per telèfon per concertar una visita amb els especialistes el més aviat possible. Normalment, es procedeix a realitzar més proves diagnòstiques que sovint descarten que es tracti d’un càncer, però tot i això és importantíssim fer-ho a temps.