’Ajuntament vilanoví congela els impostos i taxes municipals per al 2016

56

PLE ORDINARI 9 NOVEMBRE 15 (1).JPG

El Ple de dilluns va aprovar les Ordenances Fiscals per al 2016. Impostos, taxes i preus públics es congelen, va explicar el regidor d’Hisenda, Jordi Barón, per reduir la càrrega fiscal dels veïns i veïnes de Vilanova del Camí. L’IBI, una de les taxes més importants, també es congela i només 35 rebuts -dels més de 8.000 que es giren a Vilanova del Camí- pujaran l’any que ve. Això suposa, va dir Barón, que l’import del 99,6% dels rebuts es quedin igual o per sota dels de l’any passat, compensant aquest esforç de contenció de l’Ajuntament. La proposta va prosperar gràcies al suport del PSC, l’únic grup de l’oposició que va votar-hi a favor. IPV hi va votar en contra i VA i DECIDE s’hi van abstenir.
Tot i estar satisfeta de la mesura, la regidora de DECIDE, Imma González, va dir al Ple que no podem oblidar la revisió que es va fer l’any 2008, en el moment més àlgid dels preus del mercat, que avui continua repercutint als veïns i veïnes de Vilanova del Camí. És una fatídica herència que no dóna marge al govern per baixar l’impost.
Un aspecte en el que va coincidir el regidor de VV, Juan Manuel Cividanes, que va posar en dubte la congelació de l’impost i el fet que l’import dels rebuts baixi gairebé en el 100% dels casos. Cividanes va tornar a recordar que aquest és el darrer any que l’Ajuntament pot acollir-se a les reduccions proposades pel govern central i que a partir de l’any vinent l’única solució serà baixar el coeficient municipal.
Tant González com Cividanes van criticar també la modificació de l’ordenança 30 que autoritza i regula les terrasses del municipi i que grava sobre les marquesines. González opina que l’impost és injust, perquè els propietaris ja paguen per l’ocupació de la via pública. També van coincidir en la crítica a les bonificacions que el govern ha contemplat en el cas del pagament anual de les places de lloguer de l’aparcament soterrat de la plaça del Mercat. González diu que amb la mesura es castiga a les classes més humils.
Per la seva banda Francesc Palacios de Vilanova Alternativa va defensar l’abstenció del seu grup per no obstaculitzar la seva aprovació. Va lamentar que no haguessin tingut més temps per estudiar les ordenances, però va aplaudir la congelació dels impostos.
La portaveu del PSC, Noemí Trucharte, va començar la seva argumentació recordant que durant un ple anterior el seu grup va presentar una moció per rebaixar l’IBI. Una vegada coneguts els números i comprovat amb els serveis municipals com afectaria aquesta rebaixa a les arques municipals, van donar suport a la congelació proposada pel govern.
Des del govern, Meritxell Humbert, va posar de manifest l’esforç que ha fet el govern per congelar pràcticament tots els impostos. La regidora republicana va destacar que Vilanova del Camí és un dels municipis de la comarca on, de manera global, es paguen uns impostos més baixos, xifres, va dir, que es poden consultar al portal de la Diputació de Barcelona.
Aquest recull de dades que ha fet la Diputació, demostra que Vilanova del Camí és el municipi de la comarca amb menor càrrega impositiva. La recaptació d’impostos directes a Vilanova es xifra en poc més de 317 € per habitant mentre la mitjana de la comarca és de 472,45 € per habitant.
Així mateix, aquesta comparativa de la Diputació de Barcelona, amb dades del 2014, xifren els ingressos corrents per habitant al municipi en 755 € mentre que la mitjana a la comarca és de 1.035 i a la província és de 1.089. Pel que fa a les despeses, a Vilanova del Camí són de 895 € per habitant, mentre que a la comarca són de 1.215 €/hab, i a la província de 1.182 €/hab.
Les inversions a Vilanova del Camí es xifren en 153 €/hab mentre que a la comarca són de 240 €/hab i a la província 135 €/hab. I una darrera dada sobre el deute: a Vilanova és de 335 €/hab mentre que a la comarca supera els 660 € i a la província els 590€/hab.
Podeu consultar aquestes i altres xifres a la pàgina web municipal: vilanovadelcami.cat. A la pestanya Municipi hi ha una entrada directe a la plataforma Hermes: el programa d’estadístiques de la Diputació de Barcelona.