Aigua és Vida insisteix en municipalitzar el servei d’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt

72
Juan Carlos González i Pau Ortínez.

L’entitat Aigua és Vida Anoia ha reclamat aquesta setmana la seva aposta per l’estudi dels avantatges i inconvenients de municipalitzar la gestió de l’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt. En la roda de premsa, van fer públic que Aigua de Rigat ha tingut uns beneficis els darrers vuit anys de 4.000.000€ d’euros que, “enlloc de quedar-se a la comarca de l’Anoia, han acabat en mans del grup AGBAR, propietat d’una multinacional francesa”.

Per aquest motiu, i seguint l’onada de remunicipalitzacions que s’estan fent a la resta de Catalunya, Europa i arreu del món, consideren que és necessari estudiar la viabilitat de municipalitzar el servei. Terrassa serà la primera gran ciutat que recuperarà l’aigua per a la ciutadania “però no serà l’última”. Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramanet ja han aprovat mocions per estudiar el cost de la municipalització. En aquesta línia, Aigua és vida Anoia proposarà que es debati als plens municipals d’Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt l’estudi de la municipalització del servei.

Segons el que van explicar els portaveus de l’entitat, a l’Anoia des del 2008 -quan AGBAR va comprar el 68% de les accions d’Aigua de Rigat S.A.-., l’empresa ha obtingut uns beneficis de 4 milions d’euros. És per aquest motiu que l’entitat Aigua és Vida Anoia reclama “estudiar la municipalització del servei de l’aigua a la capital de l’Anoia i la possibilitat de mancomunar el servei amb els altres dos municipis: Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt”.

En relació al cost de la municipalització, l’entitat afirma que els 30 milions d’euros que va dir el regidor igualadí Jordi Pont són “una autèntica exageració, sobretot comptant que l’empresa valora els seus actius en 10 milions d’euros”. Des de l’entitat argumenten que “sabem que el cost de la gestió privada són 500.000€/ any, ara cal veure quin és el cost de la municipalització” , i que la realització d’un referèndum a Igualada és la millor manera per tal que la ciutadania pugui escollir quin model considera més adient.

L’auditoria, a punt de fer-se pública

Ara fa uns mesos, l’entitat Aigua és Vida Anoia va demanar a l’Ajuntament d’Igualada que realitzés una auditoria econò- mica i tècnica per saber quin era l’estat actual del servei i el seu cost. Aquesta auditoria, que l’Ajuntament d’Igualada va encarregar a la Diputació de Barcelona el juny del 2016, s’ha lliurat una part l’Ajuntament d’Igualada.