A la presó per buidar caixers automàtics amb explosions, un d’ells a Igualada

57

Mossos Esquadra - cas tro 4 - robatoris caixers explosius 03 copia 2.jpg

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Robatoris amb Força van detenir, entre el 25 i el 26 de maig, dos homes de 54 i 36 anys, nacionalitat italiana i espanyola i veïns de Calella  i Sant Cugat del Vallès com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força, sostracció de vehicle, tinença i fabricació d’explosiu i pertinença a grup criminal.
 
Els investigadors van detectar que hi havia un grup criminal dedicat a forçar caixers automàtics mitjançant l’ús d’explosius. Entre el 3 de abril i el 23 de maig es van produir sis robatoris en caixers automàtics de les localitats de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Igualada i Sant Cugat del Vallès.
 
El sistema d’obertura que feien servir per accedir a l’interior dels caixers era molt especialitzat: primer de tot posaven una mànega amb càrrega explosiva a la part d’expulsió dels bitllets del caixer mitjançant un filferro que utilitzaven com a guia. Acte seguit donaven un impuls elèctric a l’explosiu, per mitjà d’una pila de petaca, perquè es produís una explosió. L’ona expansiva provocava que la porta posterior del caixer sortís disparada i es poguessin emportar els caixetins carregats de diners i els sobres amb ingressos dels clients.
 
L’explosiu el fabricaven ells mateixos en un pis franc que tenien a Calella de la Costa (Maresme). Compraven els productes, tots legals i d’ús quotidià, en diverses botigues i, un cop els barrejaven en les proporcions necessàries, aconseguien un explosiu molt perillós.
 
Ja amb l’explosiu preparat, sortien del pis amb un vehicle de la seva propietat i es dirigien a un vehicle d’alta gamma, que havien sostret prèviament, hi pujaven i es desplaçaven fins al caixer que havien seleccionat. Cal destacar que prenien fortes mesures de contra vigilància amb l’objectiu que ningú no els seguís.
 
Dels sis robatoris dels quals els investigadors tenen constància, tres van ser consumats i van robar més de 120.000 euros, mentre que en els tres restants van haver de marxar sense sostreure res tot i que en aquells casos també hi ha haver explosió.
 
Un cop els investigadors van tenir els delinqüents plenament identificats, van detenir-ne dos entre els dies 25 i 26 de maig i van emetre ordres de detenció per als tres restants ja que no se’ls va poder detenir. També van escorcollar cinc dels domicilis on residien i fabricaven els explosius.
 
Un dels dos detinguts ja va ser detingut l’any 2013 per fets similars i va estar pres durant vuit mesos en presó provisional, tot i que actualment estava en llibertat a l’espera de judici.
 
Després de declarar en seu judicial, el Jutge va decretar l’ingrés a presó per a tots dos detinguts.