Entrevista a Sandra Felip, gerent de Grup Air
E

25 de juny de 2017

“L’energia comprimida és indispensable en la indústria”

Tinc 44 anys, gerent, casada i mare d’una nena de 8 anys. Vaig fer un postgrau a la UOC de Direcció i Administració d’Empreses. Des dels 18 anys treballo. En els inicis en una corredoria d’assegurances, després a l’Ajuntament d’Igualada participant en la primera edició de l’European Balloon, més tard en una empresa de gènere de punt, i també al departament exportació d’una empresa de curtits. En l’actualitat treballo a l’empresa familiar que aquest any celebrem el 40è aniversari.

Grup air és una empresa familiar. Quan es va fundar, qui i per què?
Es va fundar l’any 1977. Ho va fundar el meu pare, en Ramon Felip, junt amb altres socis i és quan l’any 1999 es fa amb la titularitat total de les accions. Als inicis l’empresa tenia el nom d’Auto Recanvis Igualada, es venien recanvis per a l’automòbil i també ja s’instal·laven compressors d’aire comprimit. Durant uns anys va distribuir una marca de compressors
espanyola (especialista en compressors de pistó) i a partir d’aquí es va anar introduint al món industrial distribuint una altra marca pionera al mercat en compressors rotatius de cargol insonoritzat. L’any 1982 neix la divisió industrial d’Auto Recanvis Igualada i neix el nom de Grup Air. Aquí és quan es va començar a ampliar la zona de treball a part de l’Anoia, vam créixer cap a Penedès, Garraf, Lleida,Tarragona. La distribució d’un producte en els anys que hem viscut i en la recessió que hem patit era complicada i l’any 2011 comencem a estudiar la possibilitat de tenir una marca pròpia. KLUG Compressors és una marca que, a diferència de les grans marques que tenim com a competidors, podem oferir un producte i un servei més personalitzat i adaptat a la necessitat de cada client.

Quants hi treballeu i on sou ubicats?                                                                        Som 7 persones (incloent-m’hi), som un equip de treball eficient, professional i preparat per donar un excel·lent servei al client industrial que cada dia més demana un servei ràpid i àgil.

El perfil professional dels treballadors de la vostra empresa són enginyers?
Actualment d’enginyer en plantilla no en tenim cap. Els nostres tècnics son titulats en Formació professional mecànica i electrònica. Hem fet també una joint-venture amb una empresa italiana líder mundial en disseny, desenvolupament d’equips d’aire comprimit i disposa de 10 enginyers. Avui en dia un treball de col·laboració és importantíssim per tal de ser competitiu en un mercat tan global.

Un dels serveis a destacar de la vostra empresa és l’assessorament en aire comprimit. Pels que no hi entenem, pots explicar-me una mica de què es tracta?
L’energia comprimida és una energia que és indispensable en la indústria, la majoria dels processos productius de qualsevol fàbrica necessiten aire comprimit. Aquesta energia és molt cara de produir perquè el compressor funciona amb energia elèctrica i és molt cara.
Per això fem un assessorament als nostres clients per tal que la seva sala de compressors sigui el més eficient possible amb una qualitat d’aire òptima perquè el seu producte final sigui de la màxima qualitat. L’aire comprimit es regeix per la norma ISO 8573 i cada indústria pot requerir una qualitat diferent.

El vostre client final és una indústria no és un consumidor de carrer, oi?
El nostre client és la indústria, des del petit taller mecànic per exemple, fins a qualsevol altra com la indústria paperera, gràfica, indústria del plàstic, indústria tèxtil, adoberes, de l’automòbil i un llarg etcetera. Com que a Grup Air som especialistes en aire comprimit
si ve algun client particular també li subministrem compressors per inflar les rodes de les bicicletes.

En què consisteix una auditoria de consum?
Una sala típica de compressors està formada per un compressor, mes un dipòsit acumulador, mes un assecador frigorífic, filtres i depurador de condensats. Per fer una bona auditoria posem una màquina de medició als equips durant una setmana i valorem com treballen
aquests equips, n’extraiem les dades i a partir d’aquí analitzem en quin règim de treball ha funcionat aquesta sala de compressors, quanta energia elèctrica ha gastat i li fem una possible simulació del que seria una sala òptima i eficient.

En aquest sector hi deuen haver moltes legislacions que van apareixent modificant i desapareixent tot sovint. Qui les marca, la UE? Cada país o a nivell mundial?
Com que són aparells a pressió són equips que s’han de legalitzar a Indústria. En aquest cas cada autonomia es regeix per la seva normativa. En el nostre cas som empresa instal.ladora autoritzada per la Generalitat de Catalunya. La normativa la modifiquen, i cada vegada més exigeixen proves més sovint. Si abans es feien cada 10 anys, ara a partir dels 3 anys ja s’ha de fer la primera prova de pressió.

Exporteu? A quants països?
Grup Air té l’àmbit d’actuació a Catalunya. Hem fet algun projecte concret a Sud-amèrica i a Angola. Klug Compressors (la marca de compressors que hem creat) sí que està treballant per obrir-se al mercat internacional.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta