343 participants a la Marató de sang de Vilanova del Camí

52

sang.jpg

Tres-centes quaranta-tres persones es van acostar a Can Papasseit per donar sang amb motiu de la 9a Marató que es va portar a terme el passat divendres. D’aquestes 343 donacions, 316 es van fer efectives i la resta, 27 en total, varen ser oferiments de persones que en aquell moment no varen poder donar sang. La xifra supera la de l’edició anterior i consolida el nombre de donants, un fet que segons el coordinador del Banc de Sang i Teixits, Khaled Khatib, no només és tot un repte cada any, sinó també una gran satisfacció. Khatib afirma que la Marató ja ha esdevingut “un acte més dins l’agenda social vilanovina, dins el qual es participa en família, amb la qual cosa es pot arribar a transmetre aquest hàbit tan necessari, de pares a fills”.
El coordinador del banc de sang i teixits ha agraït la participació dels donants i també la implicació i col·laboració del teixit associatiu i de l’Ajuntament vilanoví. Khatib s’ha mostrat especialment content per la participació de primers donants i de persones joves en general; la franja de 18 a 34 anys ha superat el nombre de 90 donacions, una dada molt positiva i gratificant per als responsables del banc de sang. I és que els organitzadors són molt conscients que la Marató ha de fer ús del mateix llenguatge que aquest col·lectiu: les noves tecnologies i les xarxes socials.
Des del Banc de Sang i Teixits han aprofitat aquest esdeveniment per explicar a la ciutadania el programa de donació de plasma; una nova modalitat de donació. A Catalunya, milers de persones necessiten plasma cada any, ja sigui una transfusió directa o bé un medicament elaborat a partir de les proteïnes que conté el plasma. Els afectats d’hemofília o les persones que pateixen dèficits en el sistema de defenses en necessiten sempre per poder fer vida normal. El plasma també és essencial en el cas de grans cremats o en persones que pateixen càncer, malalties del fetge o que han requerit un trasplantament.
En principi, qualsevol donant de sang pot ser també donant de plasma, fins i tot algunes persones amb tendència a presentar anèmia, que no poden fer donacions de sang total repetidament. Tots els grups sanguinis són vàlids, preferentment el grup AB, que és el donant de plasma universal. Només cal disposar de temps, ja que el procés dura uns 40 minuts.
La Marató vilanovina ha servit i servirà d’ara endavant per captar nous donants de plasma, tot i que com ens explicava Khaled Khatib no serà en aquesta jornada que puguin fer aquest tipus de donació sinó que la realitzaran el dia de visita de l’acapte mensual o ordinària, ja que requereix cita prèvia.
La donació de plasma es fa seguint el mateix procés que la donació de sang amb l’avantatge que se’n pot donar cada 15 dies i és compatible també amb la donació de sang. Dura uns 30 minuts i el donant,  sempre compta amb l’acompanyament de personal sanitari.
Per fer-vos donants de plasma només cal que truqueu al banc de sang o us acosteu a qualsevol acapte i demaneu que us registrin com a donants perquè us puguin trucar.
Una altra nota positiva d’aquesta 9a Marató ha estat també el seguiment de les recomanacions d’aprofitar les hores de menys afluència, de 2 a 5 de la tarda. Les donacions s’han realitzat gradualment i no s’han produït aglomeracions.