L’Anoia, créixer atraient talent
L

26 de maig de 2016

BLAI PACO opinió - La Veu de l'Anoia - Veuanoia.catJa tenim disponible l’Informe Econòmic de l’Anoia del 2015 que anualment publica l’Ajuntament de Igualada. Això vol dir que tenim a disposició moltes dades que cal examinar i valorar, i sobre les que podem fer anàlisis i reflexions que ens ajudin a interpretar més en detall la realitat de la nostra comarca.

La primera anàlisi que voldria fer és relativa a la demografia, doncs és un dels talons d’Aquil·les amb què s’enfrontarà el creixement econòmic de la nostra comarca.

De forma general patim un problema de baixa natalitat, d’envelliment de la població i de pèrdua de població. Aquests elements es reprodueixen a la nostra comarca en menor o major proporció.

A la comarca, hi tenim tres espais clarament diferenciats, també en aspectes demogràfics. L’Alta Anoia, que va créixer de forma més moderada fins al 2010, i està perdent població des de llavors. L’Anoia Sud, que va créixer per sobre del 60% entre el 2000 i el 2012, també està perdent població de forma més important des del 2013. I la Conca d’Òdena,  que té uns índexs de creixement i de pèrdua de població més moderats que el de l’Anoia Sud. La bona notícia és que la Conca sembla que es trobi a les portes de començar la recuperació de població, doncs en el 2015 només ha tingut una baixada de 27 persones, de les 398 registrades a tota la comarca. I si la Conca comença la recuperació demogràfica, servirà de tractor per a la resta de la comarca.

A nivell demogràfic també trobem que a l’Anoia les tendències són més accentuades que a la mitjana catalana; quan es creix, es creix de manera més notable i quan es perd població també és de forma més intensa. Aquest caràcter més extrem el dóna l’Anoia Sud. La seva proximitat a la corona metropolitana ha fet que hagi estat un bon destí per a famílies que no es podien permetre un habitatge de tanta qualitat a Barcelona i al qual sí podien accedir a l’Anoia. També per a famílies que tenien una segona residència a l’Anoia Sud i que amb l’oportunitat van vendre la primera residència de Barcelona per instal·lar-se definitivament a la segona i gaudir dels beneficis de la venda. I també hi hagut l’efecte d’aquells que valoren la qualitat de vida que ofereixen els nostres municipis i que pel gaudi dels seus infants van decidir instal·lar-s’hi. Però en el decreixement també és l’Anoia Sud la zona que té una capacitat major de perdre població. Diríem que la interinitat, ara diríem volatilitat, a l’Anoia Sud, és major que  a la resta de la comarca.

Durant el 2015, tot i la pèrdua de població registrada, s’ha produït un lleu increment en la població activa, centrat principalment a l’Anoia Sud. Aquesta tendència és especialment significativa si tenim en compte que s’ha donat pèrdua de població en tots els segments d’edat, excepte en els majors de 65 anys. La piràmide de població es va aprimant i les caselles que pugen són més petites que les que hi havia, i per tant la piràmide es va invertint i es va fent ampla per la zona més alta.

En aquest sentit, reproduïm el greu desequilibri al qual ens enfrontem a nivell general.  El 1975, per cada major de 60 anys, hi havia 2,5 menors de 21. El 2008 els dos grups ja tenien la mateixa mida i la tendència és que, sense canvis, al 2040 els menors de 21 anys seran la meitat dels majors de 60. L’envelliment de la població fa qüestionar l’estat del benestar i la qualitat de la nostra vida futura.

Disposem d’un territori, l’Anoia, que s’està preparant per afrontar una recuperació econòmica en base a incrementar els seus nivells d’industrialització. L’Anoia és una comarca molt diversificada industrialment, que genera ocupació des del 2014 (1.000 altes laborals netes durant el 2015). Per altra banda, demogràficament l’Anoia té certes dificultats per encarar el creixement. Ja a dia d’avui hi ha mancança de certs perfils professionals necessaris pel desenvolupament de la nostra indústria i d’algunes empreses de serveis lligades a la tecnologia.

És senzill, però inapel·lable: si volem créixer, a curt i mitjà termini necessitem persones, necessitem atreure gent qualificada, talent. Hem de posar en valor viure a prop de la feina, la conciliació familiar, oferir una infància més rural als fills. Necessitem gent que sàpiga apreciar la proximitat a la natura, que vulgui gaudir d’un millor habitatge, que aposti per la qualitat de vida que ofereix l’Anoia. Hem de créixer en població, també a nivell català, per fomentar les oportunitats i l’emprenedoria,  per generar un major desenvolupament econòmic i per assegurar l’estat del benestar.

Blai Paco, President de la Unió Empresarial de l’Anoia.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta