L’Ajuntament de la Pobla rebaixa l’impost de l’IBI per al 2017 per compensar l’errada d’aquest any
L

25 de maig de 2016

Ple ordinari 12 de maig de 2016L’Ajuntament de la Pobla de Claramunt aplicarà un tipus de gravamen del 0,460 % en l’Impost de Béns Immobles (IBI) per al 2017. D’aquesta manera es compensarà l’errada de càlcul que s’ha produït en l’impost d’aquest any, que ha suposat un increment de les quotes enlloc de la reducció del 10 per cent que es va anunciar.

Aquest tema es va tractar en el Ple ordinari del 12 de maig. El punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU i en contra de Participa!, Junts per la Pobla i ERC. En la part expositiva de l’acord, s’explica que l’increment en l’impost d’enguany ha estat a causa d’una errada en l’aplicació de la fórmula de càlcul de la base liquidable que ha ocasionat un increment enlloc d’una rebaixa d’un 10 per cent com es preveia.

Tal i com s’especifica, i com es va dir en la reunió informativa del 6 de maig, el tribut es merita a 1 de gener i, per tant, no existeix la possibilitat de modificar-lo amb efectes retroactius i retornar els diners als contribuents durant l’exercici 2016. Com a conseqüència, l’única solució que s’ha trobat és compensar l’increment d’aquest any cobrant menys l’any vinent.

Segons es recull en el text, “es considera necessari adoptar aquest acord en aquest moment perquè es vegi de manera clara que la voluntat de l’Ajuntament és rescabalar els contribuents dels imports que se’ls han cobrat de més, per les vies legals, a la major brevetat possible”. També es fa referència als fraccionaments que, segons l’article 26.1 de la Llei General Tributària, s’ha de liquidar l’interès de demora, amb un tipus aplicable del 3,75 %. Com es vaexplicar en la reunió informativa, s’està intentant trobar una solució per retornar l’import d’aquests interessos als contribuents que fraccionin la quota.

 

Reconèixer l’error i donar la cara

Davant la petició de dimissió del regidor d’Hisenda per part de l’oposició, Josep Aloy, responsable de l’àrea, va afirmar que “el més fàcil per a mi hauria estat dimitir però des de l’equip de govern hem cregut que el que calia fer era reconèixer l’error i donar la cara, com hem fet. Vam trigar uns dies a informar el poble perquè estàvem buscant la solució per retornar els diners, i no ha estat gens fàcil”.

Aloy va dir que “qui enganya al poble són vostès – en referència a l’oposició- perquè, tot i el que diuen, saben que els diners no es poden tornar aquest any”. Des de l’equip de govern es va voler deixar ben clar, de nou i com ja es va manifestar el dia de la reunió informativa, que la voluntat era baixar l’IBI i no pujar-lo.

En aquesta sessió també es va aprovar, per unanimitat, una moció, presentada per Junts per la Pobla, per declarar el Molí de la Boixera com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Des d’Esquerra Republicana es va presentar una moció amb motiu del 4 de juny, Dia de l’Associacionisme Cultural, que es va aprovar amb els vots a favor de CiU, Participa! i ERC i l’abstenció de Junts per la Pobla. I per part de Participa! també es va portar al Ple una moció sobre un projecte d’horts vius, que es va votar per unanimitat.

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta