Multitudinària Trobada Nacional de Falcons a Vallbona
M

17 de maig de 2016

Onze colles, 800 persones, més d’un any de feina feta per una petita colla i una tarda d’emoció. Tot això va passar el dissabte 14 de maig a Vallbona d’Anoia. La colla dels Falcons de Vallbona van ser els amfitrions de la Trobada Nacional de Falcons de Catalunya, que es realitza un cop l’any en alguna població de Catalunya. Enguany, en vam ser els afortunats organitzadors.

Tot l’espectacle va començar entorn de les 4 de la tarda al camp de futbol. La colla de Vallbona estàvem impacients, pendents de tots els detalls i de l’arribada de les colles. Tothom anava saludant els companys que retrobem un cop l’any. Tots expectants per veure com serà aquet any, ja que cap any és igual.

Les colles van anar col·locant-se al lloc assenyalat amb ganes de posar-se la camisa i la faixa i tocar el cel amb les mans. Es noten nervis, ja que les colles mostraran el millor repertori que tenen actualment. Les preguntes corren” Veurem l’escala de 11? I la pira 6×6? Quina de nova se n’hauran empescat, les colles ?” en breu se surt de dubtes.

Després que totes les colles arribin a lloc, s’aclareixen els últims detalls i es dóna l’ordre de posar-se camises i faixes. Els colors, vius, destaquen: blau turquesa, verd, vermell, negre, morat, grana, blau marí ,cinturó negre… totes les colles que fem servir faixa ja la portem.

Els tabalers de Vallbona d’Anoia comencen a tocar i fer ambient, la colla amfitriona prepara per començar i la resta de colles actuaran per ordre d’antiguitat. En sortir, els Tabalers de Vallbona d’Anoia cedeixen el pas als Falcons de Vallbona, que passem sentit els seus magnífics ritmes que ens animen a fer una gran actuació.

Les colles es van col·locant. L’actuació s’ha dividit en dues rondes. En la primera, cinc colles, de manera simultània, ens obsequien amb una serra de sis puntes, una pira, la sèrie de dos, l’avet, les torres, els avions de 4 i de 3, planxes rodades… un gran espectacle que només acabava de començar. Les sis colles restants, al seu torn, aixequen pires, avions, serres… magnífic.

Reprenem la cercavila i els companys de Vilafranca ens sorprenen amb un pilar de tres corregut, que fa quedar la gent amb la boca oberta. Seguim cap el lloc de la segona ronda de figures començant-nos a preocupar pel cel, que amenaçava pluja. Malgrat això, continua la successió de figures: la tripira, ventalls i ventiladors, pira de 11, serra de 9 puntes, espelmes altes, escales caminades , escala de 8. Les figures s’alcen, tocant el cel de Vallbona.

En entrar al camp de Vallbona comencem les amfitrions amb l’escala caminada, seguits d’altres figures caminades, una per colla: tancs que passen a ser rodes, pilar de 4 caminat, les quàdrigues…

Ara toca la plaça i, malgrat la pluja, no s’afluixa i totes les colles aguantem per alçar les figures al cel. Podem veure en la primera ronda a plaça figures com la flor, la serra de 7 puntes, la pira de 11, l’avet de 7 l’escala de 8.

A la segona ronda, conjunta, cada colla mostra una figura diferent, perquè tothom pugui apreciar-ne la gran varietat. Hi veiem una escala de 9, un superavió, el pilar de 5 aixecat per sota, la flor, el pilar de 4 per sota deixat net i la pira de 11 entre d’altres.

Per finalitzar, es van entregar els obsequis d’enguany i es van realitzar els parlaments, i tot seguit es va fer un bon sopar, preparat pel Bar Simon, que va fer les més grans delícies. Després del sopar i les benediccions de les begudes, vam poder gaudir dels concerts organitzats per l’ajuntament de Vallbona d’Anoia.

Des de els Falcons de Vallbona volem donar les gràcies a l’Ajuntament de Vallbona, els Tabalers de Vallbona d’Anoia, al Bar Simon, i molt especialment als voluntaris que ens han ajudat i a tota la colla, que han fet possible un dia històric. Ens veiem l’any que ve a Piera, seu de la XVI Trobada Nacional de Falcons de Catalunya!

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?