1950 – Es funda l’Igualada Hoquei Club
1

1 de febrer de 2020

L’any 1950 va fundar-se l’Igualada Hoquei Club. L’entitat esportiva que avui és la més representativa de la ciutat per la seva presència mediàtica i per les competicions a nivell estatal i internacional que disputa, té una llarga història, malgrat comptar només 70 anys d’història.

Tal i com explica el mateix club, l’Igualada Hoquei Club va ser fundat el 4 de maig de 1950 i la seva creació va ser el fruit de la notable presència que aquest esport havia assolit a la capital de l’Anoia des que gairebé quatre anys abans hi comencessin a arribar els primers patins i s’iniciés una veritable febre entre el jovent local, que va desembocar en el primer partit, jugat a la pista de ball del Cinema Modern, posteriorment anomenat Astória, el 20 de novembre de 1949.

El naixement de l’Igualada va ser el resultat del cisme que hi va haver entre els pioners de l’hoquei a Igualada, que van quedar dividits entre el Club Patín i l’entitat que hauria d’esdevenir un dels clubs més importants del món d’aquesta modalitat esportiva. Sis mesos després de la fundació, l’Igualada HC va participar en la seva primera competició oficial, el Campionat de Catalunya de Segona Divisió. El primer partit que va jugar l’IHC va ser a la pista de l’Escuela de Trabajo de Reus; es va perdre per 4-3. En canvi, el debut en competició oficial va ser la victòria per 3-1 davant el Club Patín. L’Igualada va acabar el campionat en sisena posició.

Hoquei a la pista de l’Astòria, el 1951.

La progressió de l’hoquei igualadí havia començat i la ciutat va disposar ràpidament d’una pista més gran, gràcies a l’ampliació de la inicial. El nou escenari ja va acollir un partit de la selecció espanyola, que acabava de guanyar el seu primer mundial. La temporada següent l’IHC va aconseguir el seu primer ascens i es va classificar per jugar a Segona Divisió Preferent. La ciutat vivia intensament l’esport i se succeïen visites d’equips grans per jugar amistosos. El 18 de maig de 1952 Igualada va viure el seu primer partit internacional, amb la visita del Stuttgarter Rollsportclub alemany, que es va imposar per 3-4 als locals.
La temporada 1954-55 l’Igualada va aconseguir l’ascens a Primera Divisió i es va proclamar vencedor del Campionat d’Espanya de Segona Divisió, el primer gran èxit de l’entitat i que la va fer mereixedora del Pergamí d’Honor de la federació.

El 7 de novembre de 1959 l’Igualada va inaugurar la pista de l’Estadi del Xipreret, envoltada per un velòdrom, amb capacitat per a 800 espectadors i que va suposar un gran pas endavant per al club i per a l’esport igualadí.

Malgrat les dificultats, però, l’IHC va ser un dels catorze equips que van tenir el privilegi d’estrenar la Divisió d’Honor de l’hoquei patins espanyol, el 1969.

Molts més anys després van venir els èxits més importants. Als anys vuitanta, l’hoquei es va traslladar a la pista de les Escoles Pies, que va esdevenir el primer pavelló cobert de l’hoquei igualadí. La pista va ser l’escenari, la temporada 1983-84, del retorn de l’IHC a la Divisió d’Honor, després d’un èpic partit final a la pista del Cambrils.

L’equip que va guanyar la primera lliga espanyola, l’abril de 1989.

L’IHC va ser l’equip revelació de la temporada 1987-88, en què l’Igualada, que ja jugava a la pista del poliesportiu de les Comes, va sorprendre tothom i va aconseguir una tercera posició final tan inesperada com merescuda. Finalment, el 16 d’abril de 1989, a la pista de Riazor de la Corunya, l’Igualada guanyava el partit amb el Dominicos (5-6) i es convertia per primer cop en la seva història en el campió de la Divisió d’Honor d’hoquei. Aquella mateixa temporada, l’IHC va jugar les finals de la Copa del Rei i de la Copa de la CERS.

D’aleshores ençà, l’Igualada HC s’ha consolidat com el millor equip europeu de la dècada dels 90. L’IHC ha aconseguit un palmarès realment excepcional, que inclou sis Copes d’Europa, cinc Supercopes d’Europa, cinc Lligues espanyoles, 2 Copes del Rei, 1 Supercopa d’Espanya i 4 Lligues catalanes.

Descobriment d’una placa en commemoració del centenari de la fundació del col.legi Escolàpies a Igualada. AFMI3626. Foto: P.Llucià.
Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta