1943 – Arriba, per primera vegada, el Patge Faruk
1

14 de desembre de 2019

L’any 1943 Lluís Valls, docent de l’Acadèmia Igualada i membre de la Comissió dels Reis, ideà el personatge del Patge Faruk. Fou al principi una figura misteriosa i invisible, que la mainada podia escoltar per les ones de Ràdio Igualada, des d’on dirigia missatges als més petits. L’any passat, una revista especial de La Veu va explicar-vos moltes coses d’en Faruk, però, la setmana que ve, també ho tornarem a llegir amb un altre Especial de La Veu, aquesta vegada dedicat al 125è aniversari de la festa de Reis.

El Patge Faruk, dirigint-se als nens igualadins per la ràdio.

A la revista us expliquem que el Patge Faruk, al començament no es feia visible. Així i tot, algunes vegades acompanyava als patges durant la cavalcada, Tampoc va recollir les cartes fins passats uns anys. No obstant això, estava en contacte permanent amb Melcior, Gaspar i Baltasar per avançar-los-hi el comportament i estat de les nenes i els nens igualadins.
Aquest any, també, Lluís Valls comença a escriure uns versos dedicats a la figura del Patge Faruk, i que musicats per Joan Just l’any 1953, passaran a ser la Marxa-Himne del Patge Faruk.

Fira de Reis d’Igualada de 1943. AFMI Fons Truco.

L’aparició del Patge Faruk va suposar un augment en el nombre de patges que fins llavors participaven en la Cavalcada de Reis d’Igualada. Fins aleshores, la quantitat total de patges, entre blancs, negres i rossos i els que anaven a cavall i a peu era al voltant de 20/22. A partir d’aquell moment, no només n’hi haurien en la Cavalcada sinó que també el dia de l’arribada d’en Faruk i posteriorment a la recollida de cartes per part de l’emissari reial, el dia 1 de gener. Mercès a la participació dels col·laboradors de Ses Majestats en tots els actes de la Festa de Reis d’Igualada, el nombre de patges va arribar ben aviat al centenar i va anar augmentat, progressivament, cada any.

Trasllat, a la Pobla de Claramunt, de les restes dels igualadins
assassinats durant la Guerra Civil AFMI1901. Procopi Llucià.
Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta