1913 – Neix el Football Club Igualada, i 2.500 treballadors del tèxtil aconsegueixen grans millores gràcies a una vaga
1

18 de maig de 2019

L’any 1913, amb una gran convulsió política a Espanya, i amb Europa al llindar de la Primera Guerra Mundial, va estrenar-se oficialment l’esport del futbol a la capital de l’Anoia. Va ser el 16 de juny, amb la constitució de la junta directiva del “Club de Football Igualada”. Si bé ja feia un parell d’anys que es començava a jugar a futbol a la ciutat, no va ser fins llavors que va estrenar-se el primer club local, i l’equip jugava en un camp de l’Escorxador.
Val a dir que el club posteriorment adoptà els noms de Centre d’Esports Igualada (1912-15) i Ateneu Igualadí SF (des de 1920). El 1926, estudiants de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, funden un nou club pel qual recuperen l’antic nom d’Igualada Futbol Club. Ambdós clubs desapareixerien amb la guerra civil.

Acabada la Guerra Civil el futbol reprèn les seves activitats utilitzant les instal·lacions de l’Ateneu, que, a causa de la victòria falangista, s’anomena Centro Nacional. El 1939, es funda el CF Igualada de Educación y Descanso, que el 1944 perdé l’afegitó falangista per esdevenir l’actual CF Igualada. Joan Colom i Jorba inscriu el nou club a la Federació Catalana i s’hi uneixen els jugadors de l’anomenada Penya Goya, de la qual n’adoptarà els colors blau i blanc. Ramon Godó i Franch en fou el primer president.

El club passà per les diferents categories regionals fins a la temporada 1945-46 en què es proclamà Campió de Catalunya per primera vegada i en què guanyà la promoció per ascendir a Tercera Nacional, categoria on debutà la temporada 1946-47. En aquesta temporada l’Igualada va ser el primer equip de Catalunya a portar numerades les samarretes, i el segon equip d’Espanya en portar numeració després del Real Madrid.
El club fou campió de Catalunya també en les temporades 1960-61 i 1965-66. Durant la temporada 1961-62, amb Josep Mussons i Mata com a president, el club afegí unes ratlles blanques al jersei dels jugadors.

La inauguració de l’actual camp de futbol de Les Comes, que substituí l’antic camp del Xipreret, tingué lloc en la nit del 21 d’agost de 1986 amb una visita del CE Sabadell que llavors militava a la primera divisió.

Congrés agrari de Catalunya i Balears a Igualada, el 1913.

Congrés agrari
Tornant al 1913, durant el mes d’abril es va celebrar a Igualada el Congrés Agrícola de Catalunya i Balears, organitzat per la Federació Agrícola Catalanobalear. En la fotografia d’aquesta pàgina, obra d’Agustí Mata, podeu veure els congressistes durant una visita a l’Ajuntament de la ciutat.

Fàbrica tèxtil a la dècada dels anys deu. Més de dos milers d’igualadins van anar a la vaga.

Vagues obreres
Va ser un any d’intensa reivindicació laboral. El 4 de maig, i sense recórrer a la vaga, els paletes van aconseguir una millora en el jornal que va quedar fixat en 12 Rals.
Mesos més tard, a l’agost, es va produir una gran vaga tèxtil. Es demanava que la jornada d’11 hores diàries es rebaixés a 9, i un augment del 40% del treball extra, i d’un 25% en el de jornal. A Igualada, 2.550 per sones van anar a la vaga, entre homes i dones. Es va resoldre el conflicte acceptant-se el següent horari: de 5:30 del matí a 18:45 hores cada dia, amb 45 minuts per esmorzar i 5 hores d’espai per dinar. Es van rebaixar 195 hores a l’any…

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta