1901 – Antoni Artés construeix el primer servei d’abastament d’aigua a domicili a Igualada
1

23 de febrer de 2019

El primer any del segle XX, 1901, Igualada comptava amb 10.486 habitants, i el pressupost municipal pujava 241.794 pessetes. En aquell any, la indústria tèxtil igualadina començava un període de renaixement. Es comptaven només a Igualada amb 1.400 telers mecànics. Va ser en els darrers anys del segle XIX i els primers del XX que va començar a existir a la ciutat la indústria del gènere de punt, que creixia cada any a un ritme extraordinari.

Anunci del taller de fotografia de J.Prat, a la plaça de la Creu.

La indústria dels curtits també tenia una marxa ascendent, i durant la primera Guerra Mundial (1914-18) es va mecanitzar completament, la qual cosa va convertir la capital de l’Anoia en el primer centre productor del sector de la península ibèrica.

Antoni Artés i les primeres instal.lacions d’Aigües Artés.

El 4 d’abril de 1901, es va informar favorablement un projecte d’Antoni Artès per a la conducció d’aigües potables de la finca de “Can Alemany”, a Santa Margarida de Montbui. El 2 de juliol de 1901 i després de l’adquisició de diverses finques amb les seves aigües, obté l’autorització i els permisos del “Gobierno Clivil, Sección Obras Públicas” per canalitzar part de la carretera de Valls cap a Igualada i construir dos embassaments, amb la qual cosa esdevé la primera empresa d’abastament d’aigua potable que a va existir a la ciutat d’Igualada.

Primer Onze de Setembre davant el monument a Casanova
A Catalunya, els paletes van ser el primer ram en aconseguir les 8 hores diàries de treball, després d’una vaga d’onze dies. També aquell any es va fer la primera manifestació de l’Onze de Setembre davant el monument a Rafael de Casanova, a Barcelona. Es va crear la Lliga Regionalista de Catalunya.
Als Països Catalans, el 15 d’agost va arribar per primera vegada la llum elèctrica a Mallorca.

La Moixiganga d’Igualada, a la Festa Major de 1901

A la resta del món, el 10 de gener va començar l’explotació de petroli a Texas, als Estats Units. El 6 de setembre, a Buffalo (USA), a l’exposició Pan-Americana, l’anarquista Leon Czolgosz fereix el President dels Estats Units William McKinley, el qual morirà al cap de 8 dies. El 14 de setembre, Theodore Roosevelt assumeix la presidència dels Estats Units.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta